Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie, prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

  • Exista analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie (chiar si 12 ore sau mai mult) sau o perioada variabila de dieta (ex: bilantul lipidic, dozarile de insulina, etc). Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimitator sau personalul laboratorului. E bine ca atunci cand ni se recomanda anumite analize sau dorim din proprie initiativa sa le facem, sa nu uitam sa intrebam medicul trimitator sau personalul laboratorului unde ne adresam, despre conditiile care trebuiesc indeplinite inainte de recoltare.
  • Exista o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie sa intrebam medicul care ne trimite la analize daca trebuie sa intrerupem medicatia sau daca trebuie doar sa comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam. Exista anumite teste care se fac dupa administrarea unor substante sau medicamente cum ar fi: testul de toleranta la glucoza (hiperglicemia provocata) care se face dupa administrarea de glucoza sau testele in dinamica (de stimulare sau inhibare) pentru diferiti hormoni.