Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient foarte curat (daca este posibil in cel furnizat de laborator).

Pentru urocultura recoltarea se face tot dimineata, din prima urina, dar cu anumite particularitati. Recipientul de recoltare este steril, se numeste urocultor si trebuie obtinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laboratorul unde dorim sa efectuam analiza. Recoltarea se face dupa o toaleta riguroasa a regiunii genitale cu apa si sapun. Primele picaturi de urina (care sunt contaminate de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) sunt eliminate in toaleta, iar urina din jetul mijlociu este colectata direct in urocultor avand grija sa nu atingem dopul acestuia de nici un obiect din jur pentru a nu se contamina cu germenii existenti pe acesta.

Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece, in general, antibioticele distrug flora microbiana iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Daca totusi semnele clinice de infectie urinare nu dispar in cursul tratamentului, putem face urocultura si in aceste conditii deoarece, foarte probabil, agentii patogeni din urina nu sunt sensibili la antibioticul administrat. Urocultura de control, care va stabili eficienta tratamentului, o vom face la cel putin trei zile dupa terminarea tratamentului.

Pentru dozari chimice cantitative din urina (exemplu: glucoza, creatinina, proteinele, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, catecolaminele, acidul vanilmandelic, 17-cetosteroizi, etc.) este necesara recoltarea urinii pe parcursul a 24 ore. Explicatiile exacte in cazul acestor recoltari le vom primi de la medicul care a solicitat aceste analize sau de la personalul specializat al laboratorului.